DutchGermanEnglishFrench
Terug naar het overzicht

Beste verzorgingstips!

28-11-2017 13:44

Beste verzorgingstips!

Met deze verzorgingstips ziet uw paard eruit als het duurste showpaard – zelfs als hij dat niet is.

Bodyshine“Je krijgt maar één keer de kans om een goede eerste indruk te maken,” luidt het gezegde. Dat geldt als geen ander voor het showen van uw paard. Of u het paard nu in de hand laat zien of opgezadeld, uw binnenkomst in de showring is hét moment waarop de jury met onverdeelde aandacht naar het uiterlijk van uw paard kijkt. Het eerste waarop de jury zal letten is de algehele verschijning en uitstraling. Een goede eerste indruk is dan heel belangrijk.

cowboymagic-verzorging-1Veel exposanten besteden al hun tijd aan het trainen en perfectioneren van de oefeningen die door bij in. Toch is de presentatie en het uiterlijk van uw paard minstens zo belangrijk als zijn optreden!

“Een goede verzorging bepaalt voor een groot deel de algemene indruk die ik van een paard krijg, in wat voor wedstrijd dan ook,” zegt Richard Petty, jurylid sinds 1978. “Zowel de rijder als het paard moeten zo goed mogelijk voor de dag komen – dat is waar de show om draait.”

Volgens Petty is een goed verzorgd paard schoon, geknipt en tot in de puntjes gestijld. “Je zou je verbazen als je ziet hoeveel paarden in de ring verschijnen met geschoren haar in hun staart of mestvlekken in hun vacht!” zegt Petty.

Een paard gereedmaken voor de showring lukt niet in een paar minuten vlak voor de entree. Al lang vóór de wedstrijd is een goede verzorging essentieel. Het schoonmaken en verzorgen van uw paard zou evengoed een dagelijkse routine moeten zijn als het voeren. Dit geldt zeker niet alleen voor showpaarden; een goede verzorging is belangrijk voor ieder paard.

Hier zijn een aantal tips die ervoor zorgen dat uw paard er, op ieder moment van de dag, uitziet alsof hij een show gaat lopen:

cowboymagic-verzorging-4Verzorging

 1. Investeer in borstels van een goede kwaliteit en houd deze schoon. Een vieze of stoffigedetangler and shine borstel zal geen goede resultaten opleveren. Bovendien blijven ze langer goed als u ze schoonhoudt.
 2. Gebruik de borstel enkel voor uw eigen paard, dit om schimmelinfecties te voorkomen.
 3. Borstel uw paard iedere dag. Veel borstelen zal de oliën uit de huid naar de oppervlakte brengen.
 4. Selecteer per seizoen de meest geschikte borstel. Winterborstels helpen bijvoorbeeld om losgelaten haren te verwijderen. Zomerborstels zijn vaak ronde, rubberen borstels die in verschillende maten te verkrijgen zijn. Kies een kleiner exemplaar voor het gezicht en een grotere voor het lichaam.
 5. Borstel nooit tegen de haren in.
 6. Vergeet de hoeven niet! Ze moeten dagelijks schoongemaakt worden; niet alleen wanneer u gaat rijden.
 7. Behandel de voeten van uw paard één keer per week met een conditioner gebaseerd op lanoline.
 8. Weet de gevoelige plekjes van uw paard te vinden en wees op die plekken extra voorzichtig.
 9. Begin bij het borstelen van staart en manen onderaan. Werk langzaam omhoog. Kam het haar niet iedere dag als u wilt dat het uitgroeit – pluk in dat geval enkel de takjes en vuiltjes eruit.
 10. Borstelhandschoenen zijn ideaal om stof van de vacht te vegen en vliegenspray aan te brengen.
 11. Knip hardnekkige knopen niet zomaar uit het de manen of de staart! Gebruik Detangler™ & Shine om het haar zachter en losser te maken, daarna kunt u voorzichtig de haren uit de knoop halen.

cowboymagic-verzorging-5Badderen

 1. Gebruik zachte sponzen bij het wassen van uw paard; deze kunnen meer water vasthouden.
 2. Was uw paard grondig met COWBOY MAGIC® ROSEWATER SHAMPOO. Werk van de voorkant van uw paard naar achteren en van boven naar beneden. Neem telkens kleine stukken onder handen.
 3. Vergeet niet om het paard onder zijn staart en tussen zijn benen te wassen.
 4. Als het te koud is om uw paard te wassen, gebruik dan een spons met warm water om zijn nek, gezicht en het zadelgebied vrij te maken van zweet.

cowboymagic-verzorging-6Showen

 1. Wees spaarzaam met olie en oplichtende crèmes op het gezicht. Zorg voor een natuurlijke look; uw paard moet er niet vettig uitzien.
 2. Gebruik talkpoeder om de witte sokken van uw paard een heldere uitstraling te geven.
 3. Houd antistatische doekjes bij de hand. U kunt ze door de staart of manen van uw paard halen om zo de statische elektriciteit te verminderen.
 4. Gebruik een schoensmeer met wax om de voeten van uw paard op te poetsen. Dit houdt dehoef vet.
 5. Als u de manen van uw paard wilt trekken, gebruik dan een daarvoor bestemde kam.
 6. Trek de manen vlak na het rijden; de poriën staan dan open en dat maakt het makkelijker om het haar te verwijderen.
 7. Gebruik Listerine om de de gebieden waaruit u de haren gaat trekken minder gevoelig te maken. Wrijf een kleine hoeveelheid in bij de wortels van de manen. Dit zal ook helpen de jeuk naderhand te verminderen.
 8. Breng een beetje babypoeder aan op de binnenkant van uw paardendeken. Zo zal er minderwrijving ontstaan tussen de deken en uw paard.
 9. Vergeet niet de binnenkant van de oren schoon te vegen met een vochtige doek.
 10. Voor een stralende glans: spray een beetje COWBOY MAGIC® BODYSHINE™ op de schone vacht van uw paard. Gebruik uw handen om het haar mooi glad te strijken. Laat een paar minuten drogen en gebruik dan een droge handdoek of een zachte borstel om het haar te polijsten.
 11. Om de staart en de manen te laten glimmen gebruikt u eveneens BODYSHINE™. Spray het product op het schone haar, laat het drogen en gebruik een zachte borstel om het haar glad te strijken en de glans naar voren te brengen.
 12. Voor een snelle schoonmaakbeurt gebruikt u COWBOY MAGIC® GREENSPOT™REMOVER. Verwijdert vuil en mestvlekken.
 13. Vergeet niet te lachen en te genieten!